Kattenliefde

Al sinds ik me kan herinneren heb ik poezen en katten om me heen gehad. Mijn vader en moeder hadden al twee katten bij mijn geboorte. Mijn broertje was toen al twee jaar oud, en gewend en gehecht aan de katten. Het hechten aan katten ging bij mijn vader een stuk minder soepel. Vroeger, toen mijn broer en ik er nog niet waren en mijn ouders nog niet eens aan kinderen dachten, woonden ze in Gouda in een flat. Mijn vader en moeder wilde destijds allebei uit huis. Samen kochten ze een flat op de derde verdieping. Destijds hadden allebei mijn ouders geld, want ze hadden allebei een baan. Mijn vader is later pas verder gegaan met studeren. Mijn moeder ging op bezoek bij haar zus. Deze woonde in het oosten van het land. Na een lekkere lunch gingen ze op bezoek bij een vriendin van mijn tante. Deze had een nest met kittens. De bedoeling was om alleen even te kijken. Maar zoals iedereen weet, een kitten is heel erg lastig te weerstaan. Ze zijn simpelweg te schattig.

Een zwart bolletje wol

En zo was Muis, een ieniemienie klein katje het nieuwe huisdier van mijn moeder. Mijn vader wist hier destijds niks van af. Mijn moeder was die dag eerder thuis van mijn vader. Even later hoorde ze beneden de voordeur en liep mijn vader de trap op naar het appartement. Mijn moeder zette Muis op de grond voor de deur en wachtte af. Mijn vader kwam binnen, vroeg waarom mijn moeder zo schuldig keek en keek toen naar zijn voeten. Binnen één tel zat mijn vader bovenaan de trap. Hij was als de dood voor elk soort dier. Zijn moeder, mijn oma, was vroeger geteisterd door katten bij haar oude woning. Mijn vader had deze angst over genomen.

Snelle leerling

De trap oprennen hielp de eerste paar keer nog, maar Muis leerde snel. Binnen de kortste keren rende Muis mijn vader achterna. Toen moest mijn vader er toch aan gaan wennen. Naarmate Muis ouder werd ging ze soms vervelend gedrag vertonen. Ze hing in de gordijnen of sloopte de Japanse rijstpapier wand. Normaal plaste ze altijd in haar kattenbak, maar soms koos ze een willekeurige plek in het huis uit om haar behoefte te doen. Mijn ouders besloten Feliway te kopen. Dit zou er hopelijk voor zorgen dat het ongewenste gedrag verdwijnt en Muis weer de lieve poes van vroeger werd.