Slakken in je tuin, wat doe je eraan?

Wat vindt jij van de slak? In principe is de slak geen schadelijk of eng insect. Toch is het beestje vaak wel een ongewenste gast in de tuin. Waarom? Omdat ze zich te goed doen aan bladeren van bloemen en planten. Zo zijn ze bijvoorbeeld dol op de blaadjes van de hosta en ook de stokrozen in je tuin zullen niet veilig zijn. Wil je graag de slakken uit je tuin weren maar wil je dat wel op een milieuvriendelijke manier doen? Dan hebben we hier wat tips!

Aaltjes

Aaltjes worden vaak ingezet als biologische bestrijding in tuinen. Zo ook bij het weren van slakken. Wanneer aaltjes tegen slakken worden ingezet zullen ze zich innestelen in de slak. Het zijn eigenlijk gewoon parasieten die je slak van binnenuit zullen doden. Gelukkig voelt de slak hier zelf niks want de aaltjes zorgen er eerst voor dat de slak verdooft is. Het klinkt misschien wat onvriendelijk maar dat is het niet. Het is niets meer dan een natuurlijk proces.

Verplaatsen

Gebruik je liever geen aaltjes om de slakken te bestrijden? Dan kan je er ook voor kiezen om de slakken te verplaatsen. Op zich net zo effectief als je de slakken naar ver buiten de tuin verplaatst. Het enige nadeel is alleen wel dat je behoorlijk lang bezig bent. Toch is dit een prima oplossing voor als je maar enkele slakken in je tuin hebt. Je kunt ze heel voorzichtig bij hun huisje oppakken maar mocht je dit niet willen of durven, dan kan je ook kiezen voor een slakkentang. Dit is een speciale tang gemaakt om slakken op te tillen.

“Vieze” planten

Slakken zijn dol op sommige planten en hierbij leggen we de nadruk op sommige. Ze zijn namelijk lang niet fan van alle planten. Sterker nog, door sommige planten in je tuin te planten kan je de slak zelfs weren. Welke planten dit zijn? Probeer eens akeleien, goudsbloemen of anjers. Ook van geraniums, viooltjes en varens zijn ze geen groot fan. Wil je liever iets planten waar je zelf ook nog wat aan hebt? Dan kan je ook kiezen voor Indische kers, salie, tijm of knoflook.

Koper

Ooit gehoord van zout tegen slakken? Het wordt vaak gebruikt maar is alles behalve diervriendelijk voor de beestjes. Wat je eventueel wel kunt gebruiken is koper. Koper, zoals koperringen bijvoorbeeld, schijnen een klein schokje af te geven aan de slak wanneer ze deze aanraken. Dit vinden ze natuurlijk alles behalve fijn en zodra ze de ringen zien zullen ze snel van koers veranderen.